XTM2021

Sanicole Airshow blev afholdt d. 10 til 12 september 2021 og der var arrangeret en spotterdag lørdag d. 11. september. I samme weekend blev der afholdt 31st Squadron (Eskadrille 31). Et ekstra Tiger Meet (XTM2021) på Kleine-Brogel Air Base, for at fejre NATO Tiger Association 60-års jubilæet.

 

XTM2021 (Extra Tiger Meet 2021) var oprindeligt planlagt som et normalt Nato Tiger Meet. Men på grund af Covid-19 pandemi, blev Tiger Meet i 2020 på BA11 Beja i Portugal aflyst og flyttet til 2021, hvor Tiger Meet på Kleine-Brogel skulle have været afholdt. 

 

Derfor blev det besluttet at afholde et Extra Tiger Meet 2021.

Samtidig havde Værtseskadrillen, 31st Squadron valgt at afholder deres 70-års jubilæet.

 

I denne anledning blev der arrangeret nogle spotterdage, så man kunne opleve det hele på nært hold. Lørdag d. 11 for Sanicole airshow og mandag d. 13. september for XTM2021.

 

 

Sanicole spotterdag

 

Spotterdagen for Sanicole airshow foregik på Kleine-Brogel Air Base og selve airshowet blev afholdt på Leopoldsburg flyveplads, som ligger ca. 6 km fra Kleine-Brogel Air Base. Under spotterdagen var der mulighed for at se flyene blive klargjort før opstart, efterfølgende taxiet til takeoff, og se dem lande efter deres opvisning. Vejret startede rigtig godt, men desværre begyndte det at regne over middag.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

På grund af sammenfletningen af XTM2021, 31st Squadrons 70-års jubilæum, havde Sanicole airshow en meget interessant deltagerliste.  For eksempel den Finsk F/A-18 Hornet, Ungarske JAS-39 Gripen, Fransk Rafale Vautour Bravo Solo display team. Græsk og Belgisk F-16 solo display. Af opvisningshold var både Patrulie Swiss, Belgiske Red Devils, Danske Baby Blue og engelske Red Arrows repræsenteret. Den Fransk flåde deltog med en E-2C Hawkeye. Det skibsbaseret fly, fungerer normalt som en radarstation, et såkaldt ”airborne early warning and command and control aircraft”.

 

Der deltog også en håndfuld moderne civilt ejet og veteran flytyper. For eksempel den fransk ejet Stolp SA-300 Starduster og Breitling Wingwalkers. Af veteranfly var der en North American AT-6D Texan og Supermarine Spitfire Mk.XVI. Et af de mere sjældne syn, var privat eget veteran fly Hawker Fury FB MK.10. Flyet er for nyligt blevet restaureret. Typen var bygget til Irak og er et landbaseret jagerfly. Den mangler derfor muligheden for at folde sine vinger, i modsætning til flådevarianter Hawker Sea Fury’en.

 

Aktivitetsniveauet var ikke det højeste, da nogle at flyene og helikoptere fløj fra opvisningsområdet. Heldigvis var der flere, der valgte at lave ét eller flere overflyvning, med skarpe drej enten før eller efter deres opvisning over Sanicole.

 

 

XTM2021 spotterdag

 

Som tidligere skrevet fejrede NATO Tiger Association 60-års jubilæum i form af XTM2021. Dette blev fejret med forskellige interne arrangementer over weekenden. Derudover deltog nogle af tigerenhederne også med forskellige flyvninger til Sanicole spotterdag og airshowet. Der deltog 20 enheder med 32 fly og helikoptere i begivenhederne.

 

Picture Picture Picture

 

Mandagens spotterdag bød på masser af blandet flyvninger. Både deltagerne til Sanicole airshow og XNTM2021, skulle tage af og flyve hjem. Især tigerenhederne gav den gas efter takeoff. De tyske Typhoon fra TaktlwG 74 (Taktisches Luftwaffengeschwader 74) lagde sig op på den ene vinge, i lav højde. De Franske Rafael kom ind over i formation efter take off. Andre holdte flyet lav over banen og steg først til vejrs kort før baneenden.

 

Udover de mange take-offs, afholdt de tjekkiske og ungarske Gripen, de Italienske Typhoon og de Belgiske F-16 en XNTM2021 træningsmission. De fire enheder kom tilbage efter en times tid, hvor de tre Gripen lavede et 3-skibs formation før landing.

 

 

Heldigvis var vejret meget godt i forhold til lørdagens arrangement, og aktivitetsniveauet var ligeledes noget højere. Arrangementer som disse er meget anderledes forhold til et normalt airshow, fordi man kommer til at se klargøringen at flyene før og efter flyvning. Har man muligheden for at komme til ét sådanne arrangement, kan det varmt anbefales.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture
Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved