Royal Danish Air Force Airshow 2018

 

Den 10. juni 2018 afholdt Flyvestation Ålborg, Flyvevåbnets Airshow 2018.

Der var allerede fra starten, lagt op til et fantastisk airshow. Man ville i løbet at dagen stifte bekendtskab med militære fly som F-18 Hornet, Eurofighter Typhoon, F-16 Fighting Falcon, L-39 Albatros, ukrainske SU-27 Flanker, men ikke mindst den norske F-104 Starfighter. De forskellige opvisningshold i år var danske Chip Chaps, Flyvevåbnets Baby Blue og schweiziske Patrouille Suisse.

 

Airshowet arrangeres hvert andet år og værtskabet skiftes imellem Flyvestation Karup, Skrydstrup eller Aalborg. I år var det Flyvestation Aalborg som står for at arrangere showet.  Som alle de andre år, afholdes der en spotterdag, dagen før det egentlige airshow. Til spotterdagen kan flyentusiaster komme en smule tættere på flyene og se dem træne deres opvisningsshow.

 

Da vejrudsigten for søndagens airshow varslede masser af regn, valgte jeg af kun at deltage i lørdagens spotter arrangement. Desværre gik man glip alle de specielle indslag, som selve Airshowet tilbød, men til gengæld kunne man nyde træningsdagen i sol og uden alt for mange skyer.

Selvom alle indslagene til Airshowet, ikke blev trænet på spotterdagen, var det nu alligevel en hæderlig træningsplan og en flot lineup på static display.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

På static display kunne man se en masse interessante fly, blandet andet det enorme ukrainske Iljusjin IL-76 transportfly. Det Ukrainske Flyvevåben har fem af disse kæmper, med en løftekapacitet på ikke mindre end 40 tons.

Royal air force deltog med tre Eurofighter på static. Disse fly har det primære ansvar for luftforsvarets opgaver over Englands luftteritorium.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Et lidt sjældent syn var Det Spanske Flyvevåbens Eurofighter, som både deltog i luften og på static.

Det Græske Flyvevåben deltog med to F-16C Fighting Falcon Block 52. Begge fly var malet med en speciel radarabsorberende grå maling kaldt”Have Glass”.

NATO deltog som vanligt med et af de store Awacs radar fly. Awacs flyet var specielt bemalet med tiger bemaling i anledning af Tiger Meet 2017, som blev afholdt på Landivisiau airbase i Frankrig.

 

Picture Picture Picture

 

Det Danske Flyvevåben stillede selvfølgelig op med masser af nyt og gammelt isenkram på static. Blandt de udfasede fly, var:

Saab SK-35XD draken fly med nummer A-009. Flyet har i mange år været anvendt som skolefly på Flyvevåbnets mekanikerskole.

Danske F-104 Starfighter fra Flyvestation Ålborg, havde rollen som interceptor jager og fløj fra Ålborg frem til 1986.

H-500 Cayuse helikopter, som for det meste af dens tjenestetid blev brugt af Hærens flyvetjeneste, før den blev udfaset i 2005.

Tidligere eskadrille 723s Lynx helikopter, blev udfaset sidste år d. 15. Dec. 2017 stod side om side med dens afløser, Sikorsky MH-60R Seahawk.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Af det aktive materiale, fremviste flyvevåbenet Eskadrille 722, et Bombardier CL-600 Challenger som buges til miljø, overvågning og VIP fly og Flyvevåbnets transportfly en C-130J-30 Hercules.

De danske F-16 fly fra flyvestation Skrydstrup var og at finde på static, sammen med T-17 fra Karup. Eskadrille 723 fra Helicopter Wing Karup, deltog det ny MH-60R Seahawk helikopter som blev erklæret operativ i maj 2017.

 

 

Op ad dagen skulle de fleste kraftkarle i luften og træne deres solo display. Ind imellem træningen ankom lidt flere fly til Airshowet.  Spotter området var på den anden side af hovedbanen, modsat publikums område. Dette gav spotterne de bedste muligheder for at få det perfekte skud i kassen.

Det Schweiziske Flyvevåbens solo F/A-18C Hornet viste hvad en ny opdateret Hornet kan præstere i luften. Den gigantiske SU-27 fra Det Ukrainske Flyvevåben gav en imponerende opvisning.

Det Ukrainske Flyvevåben har omkring 34 operative stel af disse kampfly. Den danske solo F-16 viste den speciale dekoreret hale, som var blevet valgt efter en konkurrence på Flyvevåbnets facebook side. Formationsflyvning mellem to De Havilland Vampire fra og et fransk eget Mikoyan Gurevich MiG-15 var et sjældent syn i det danske luftrum.

 

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Af andre kampfly i luften var bland andet Det Græske Flyvevåben s F-16 Solo team, Det Finske Flyvevåben med deres F/A-18C og med en premiere i Danmark deltog Det Spanske Flyvevåbens EF-2000 Eurofighter. Dette er første gang en spansk Eurofighter deltager i et dansk airshow. De danske C-130J-30 Hercules fra Flyvestation Ålborg lavede et solo display, som lyste himmelen op, når den smider en regn af flares.

 

 

Airshowets højdepunkt efter min mening, var nok den norske F-104G Starfighter 637 (LN-STF). 637 er det eneste flyvende eksemplar af Starfighter i Europa. Flyet startede restaurering tilbage i 2003 og var klar til sin anden ”første flyvning” d. 28. Sep. 2016.

637 ankom desværre efter spotterdagen var omme, men som mange andre, holdte det mig ikke tilbage fra at fange den med kameraet.

 

Man kan håbe på en bedre vejrudsigt til Airshowet på flyvestation Karup i 2020.

 

Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved