JAWTEX 2014 på Fliegerhorst Schleswig

JAWTEX 2014 (Joint Air Warfare Tactical Exercise), som er den største øvelse Det Tyske Forsvar har, afholdes i 2014. Øvelsen fandt sted i dagene  mellem den 12. og 23. maj 2014 på Fliegerhorst Schleswig.

 

 

JAWTEX 2014 involverede mere end 4500 soldater og personel fra infanteri, marine og flyvevåbenets enheder fra 11 lande. Der blev sat fokus på samarbejde mellem enhederne fra de forskellige værn.  

 

 

Under øvelsen trænes der i flere forskellige missionstyper heriblandt:

 

  • Air Surface Integration (Luft til jord operationer) indebærer angreb på forskellige jordmål og skibsmål.

 

  • Airmobile Operations (Luft mobilisering) som indebærer eskorter af transportfly, med for eksempel faldskærmstropper, nødforsyninger eller jagerbombere.

 

  • Joint Fire Support (fælles angrebsstøtte) indebærer et samarbejde mellem de tre værn for at kontrollere et territorium, luftrum eller nøglepunkter under en konflikt, ved hjælp af for eksempel FAC missioner (Forward Air Control) til støtte af jordenheder og evalueringsmissioner.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

 

For at kunne løse disse missionstyper, kræves der en masse materiel. Mere end 70 fly og helikoptere, forskellige jord til luft systemer, diverse artillerienheder, bæltekøretøjer og flådefartøjer blev i ugen op til øvelsen kørt, sejlet eller fløjet i stilling, så alt var klart fra de deltagende lande.

 

De luftbårne våbensystemer var under øvelsen stationeret på Schleswig AB, Wittmunden AB, Laage AB, Holzdorf AB, Hohn AB og Faßberg AB. Herudover flyves der A-310 tankfly fra Köln, E-3A AWACS fra Ørland i Norge samt hollandske C-130 Herkules transportfly fra Eindhoven.

 

På Flyvestation Schleswig (Fliegerhorst Schleswig) der normalt huser  TLG 51 (Taktisches Luftwaffengeschwader 51), er hovedparten af kampflyene stationeret. Blandt de deltagende lande var både Nato-lande og ikke-Nato lande(partnerlande). På Flyvestation Schleswig var den eneste flyvende enhed fra et ikke-Natoland, Det Finske Flyvevåben med F-18C Hornets, som desuden deltog i JAWTEX for første gang.

 

Picture Picture Picture

 

Foruden de finske Hornets, var der Det Italienske Flyvevåben med både Tornado og AMX, Det Græske Flyvevåben med F-16C/D Fighting Falcon, Det Ungarske Flyvevåben med deres leaset JAS39C/D Gripen, Det Sloveniske Flyvevåben med Pilatus PC-9M, Det Hollandske Flyvevåben med F-16A/B Fighting Flacon og selvfølgelig Det Tyske Flyvevåbens Tornado IDS/ECR.

 

JAWTEX 2014 er opbyttet omkring et scenarie på en fiktiv ø, kald Pendora. Øen er opdelt i fem lande der er plaget af forskellige konflikter, med lighed med konflikten i det tidligere Jugoslavien.

 

Schleswig-Holstein og Niedersachsen er det nordligste land på øen, og optræder som et neutralt land. Herfra vil NATO-styrker forsøge at stabilisere konflikterne i de forskellige lande.

 

 

 

Erfaringerne fra JAWTEX 2014 skal bruges til at fremme forståelsen yderligere mellem de forskellige landes hær, flåde og luftvåben. Herved kan træningsmissioner og opgaver optimeres, så et lignende scenarie i den virkelige verden  ville kunne løses hurtigt og bedre.

Luftwaffe vil kort efter slutningen af JAWTEX 2014 starte planlægningen af JAXTEX 2016, hvor Stall.dk selvfølgelig vil være på pletten.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture
Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved