Roskilde Airshow 2013

 

Roskilde Airshow 2013 blev afholdt d. 17 og 18. august.

Ved års airshow, havde arrangørerne igen formået, at lave et show med en stor mangfoldighed af forskellige fly. Ikke mindre end 70 fly var tilmeldt, til dette års airshow. Flytyperne spændte vidt fra veteranfly til hjemmebygget fly, store som små fly og top moderne kampfly.

Idet kampflys konkurrencen var blevet skudt i gang (igen) i marts måned, kunne det ikke undgås at have fokus på de nye kampflys typer. 

Både Boeing og Lockheed Martin, havde en stand med til airshowet. Saab og Eurofighter havde ligeledes en stand, men de havde begge valgt at tage et par fly med. Eurofighter kunne man både se på static display og i luften.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Vejrguderne var heldigvis med arrangørerne i år og især lørdagen var god, hvor solen kiggede lidt frem mellem skyerne. Om søndagen var himmelen desværre helt grå, men heldigvis kom der ingen regn. Sammenlignet med airshowet tilbage i 2001 hvor hele lørdagens show blev aflyst på grund af kraftige regnbyger. 

 

På stadic display kunne man se mange forskellige flytyper, heriblandt; ”Det belgiske Flyvevåbens” C-130H, ”Det polske Flyvevåbens” Casa C-295m transportfly, ”Royal Air force” med en Kingair, samt diverse veteran og civile fly.

 

Lørdagens show bød på flere interessante indslag, heriblandt Swedish Air Force Historic Flight. De deltog med tre Harvard IIB, som lavede en flot formationsopvisning. Flyene er af samme type som ”Det Danske Flyvevåben” havde i tidsperioden 1947 - 1959. Supermarine Spitfire Mk. XVI er som altid en fryd, både at se og at høre. Den 12 cylindrene Rolls-Royce Packard Merlin V-1650 motor, laver en meget karakteristisk lyd som signaler.Den er ikke til at tage fejl af.

RV formation er et team af hjemmebygget RVators fly. De lavede et flot og spændende opvisning, med både fart og tætte formationer.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Af de lidt mere larmende flytyper, kunne man se den danskejet L-29 Dolphin i luften. Denne er et tjekkisk bygget træningsfly.

Eurofighter havde i forbindelse med kampflys konkurrencen, allieret sig med ”Det tyske flyvevåben”, som deltog med deres Eurofighter. Dette store deltavingede jetfly, viste både manøvre dygtighed og fart under sit display.

Det svenske flyvevåben havde et par JAS-39C og D Gripen med. Flyet er betydelig mindre end Eurofighteren, men dette holdte ikke flyet tilbage med at lave et brag af en opvisning. Skal man kommentere en ting ved Grippens opvisning, så lå flyet meget langt væk fra publikum og flyets størrelse gjorde det ikke bedre. Heldigvis kom den enkelte gange forbi og det løftede oplevelsen lidt.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Det belgiske flyvevåben deltog med deres F-16 Demo Team. De buldrede derude med fuld efterbrænder og med smoke pod på vinge tipperne, til stor begejstring for publikum.

Det danske flyvevåben var også repræsenteret både på jorden og i luften. På jorden stod en F-16A og Eskadrille 724s Fennec. I luften lavede Eskadrille 722 en flot demonstrationsopvisning, med deres EH101 Merlin og viste den store helikopters manøvre dygtighed.

Flyvevåbnets afvisningsberedskab fra Flyvestation Skrydstrup stak også snuden forbi, med deres 3 normale overflyvninger i forskellige formationer.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Den tyske veteran jagerfly Messerschmitt ME 109, som er licencebygget ME 109 af den spanske flyproducent Hispano, måtte under sin flyveopvisning om søndagen nødlande på en mark. Flyet fik motorproblemer under sit show og kunne ikke opretholde sin flyvning. Piloten nødlandede flyet på en mark udenfor Roskilde Lufthavn. Til alt held, kom piloten ikke til skade under episoden.

 

På trods af ulykken, som desværre stoppede showet, var Roskilde Airshow 2013 en succes. Programmet er altid alsidigt og rummelig med flytyper til både små og store flyentusiaster.

Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved