Spotterdag ved JG71 (Richthofen) på Wittmund 2012

JG71 (Jagdgeschwader 71) åbnede d. 05. jun. 2012 portene for flyentusiaster fra hele verden. Små 1000 flyentusiaster havde tilmeldt sig, og var mødt op for at komme tæt på de gamle Phantom-fly.

Dette vil være én af de sidste chancer for at komme tæt på de gamle fly, da flyene står for at skulle udfases til sommer 2013. Herefter vil JG71 modtage den nye og moderne EF-2000 Eurofighter.

 

Oprindeligt købte Luftwaffe tre versioner af Phantom-flyet, 88 stk. RF-4E som var en rekognosceringsversion, 175 stk. F-4F som er en jager/bomberversion, og 10 stk. F-4E der blev brugt som træningsfly på den tyske, taktiske træningsenhed ”TTC” (German Air Force Tactical Training Center) på Holloman AB i USA. Inklusiv de 10 fly ved TTC i USA, blev flyene fordelt på 7 eskadriller.

 

I dag er der kun to tilbageværende enheder med Phantom i Tyskland, WTD 61 (Wehrtechnische Dienstelle 61) som er en testenhed, og JG71 der er en jager og interceptor-eskadrille. WTD 61 (Wehrtechnische Dienstelle 61) har kun to Phamtoms, som de regner med at kunne bruge et par år endnu til testplatform.

 

Ved hegnet .

Wittmund har altid været kendt som en meget aktiv flyvestation, men på grund af den kommende udfasning er antallet af fly siden 2010 blevet skåret drastisk ned fra 44 til omkring 20 operative Phantom-fly i 2012. Dette går også ud over flyvetimerne, som nu er på omkring 1800 timer, men i 2013 skulle flyvetimerne blive reduceret yderligere til 700 timer, og timerne skulle kun anvendes af Quick Reaction Alert (QRA) (tilsvarende Flyvevåbnets Afvisningsberedskab).

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Derudover har Wittmund siden januar 2011 været underlagt støjrestriktioner. Dette gør, at træningsflyvning kun må foretages mellem kl. 09.00-11.30 og 13.00-15.00, og kun QRA må flyve uden for disse tidszoner. Disse faktorer har gjort, at Wittmund desværre ikke længere er så aktiv som førhen.

 

Alligevel blev turen lagt forbi hegnet dagen før spotterdagen for at se, om man kunne være heldig og fange et par take-offs og landinger med enten Phantoms eller A-4N Skyhawks.

Heldigvis var der en rimelig aktivitet i formiddagspasset, dette skyldes helt sikkert at der ikke var flyvning i eftermiddagspasset.

 

 

Spotterdagen

Selv om der ikke ville være flyvning under spotterdage, kan man roligt sige at der var rig mulighed for at komme tæt på de gamle Phantom.

Ikke færre end 12 Phantom-fly fra JG71 (Jagdgeschwader 71) var kørt ud fra deres shelter. Vejret havde vist sig fra sin gode side, kun få skyer på himlen.

 

Man kunne se at JG71 havde gjort sig umage for at gøre dagen så god som muligt, alle cover på flyene var fjernet og ingen stiger, brandslukkere eller andet lå i vejen foran flyene.

Dertil var der heller ingen afspærringer var at finde omkring flyene, og det var tilladt at komme helt tæt på flyene, dog uden at røre.

 

Generelt var flyene i deres standardbemaling kaldt ”Norm 90J”, men et enkel Phantom stod ud fra mængden.

Flyet med registrering 38 ​​+28, havde en specialbemaling for at fejre 45 års vedligeholdelse LIG 21 (Luftwaffeninstandhaltungsgruppe 21) på Jever AB, med teksten ”45 Jahre in Schortens”.

 

Picture Picture Picture

 

Et par af de andre fly var på sin vis også udsmykket med deres helt egen specialbemaling. Flyene havde ved forskellige lejligheder fået tegnet forskellige tegninger på hale og indtag, som regel med Phantom-flyets tro følgesvend, The Spook.

 

Spotterdagen i Tyskland var meget interessant, og var præget af en god og afslappet stemning. JG71 havde med sikkerhed gjort en ekstra indsats for at give flyentusiasterne en god oplevelse.

Desværre var manglen på fly i luften en stor skuffelse, og kunne ellers have gjort at dagen var helt i top.

 

Picture Picture Picture

 

Der vil i sommeren 2013 blive sagt ordentligt farvel til de gamle Phantom-fly. Den 28. juni 2013 vil der atter blive afholdt en spotterdag på Wittmund, efterfulgt af et airshow d. 29. juni.

Airshowet vil være det første rigtige airshow siden ulykken i Ramstein i 1986. Kort herefter vil de resterende phantom fly Phantom-fly møde deres endeligt.

 

Flere Informationer om spotterdagen og airshowet kan findes på http://www.phantom-pharewell.de/

 

 

 

 

Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved