NATO Tiger Meet 2010 Volkel AB, Holland.

Dette års Tiger Meet 2010 blev afholdt i perioden mellem d. 05. okt. og 13. okt. 2010. Værterne var den hollandske 313 Squadron, som har hjembase på Volkel AB i Holland.
Deltagerne i år kom fra tiger eskadriller i Tyskland, Belgien, Norge, Frankrig, Tyrkiet, Holland, Østrig, Italien og Tjekkiet samt to observatør er fra Grækenland og Indien, dog uden fly.

 

 

 

 

NATO Tiger Meet er en traditionsrig militær- flyveøvelse med et tætpakket træningsforløb. Dette års NATO Tiger Meet (NTM 2010) kørte på 49ende år.
Hele øvelsen er arrangeret af The NATO Tiger Association, og vil være opbygget omkring forskellige scenarier som kunne foregå i virkeligheden.

Ikke mindre end 700 større og mindre missioner var planlagt som tilsammen ville give to kombinerede missioner om dagen.
Sædvanligvis vil der i gennemsnit være én om formiddagen og én om eftermiddagen. I år var der arrangeret to spotterdage, d. 7. og 13. oktober med et max. antal deltagere på 750 personer pr. dag.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture

Spotterdagen d. 13. oktober så kedeligt nok ikke særlig lovende ud, fra morgenstunden af. En tæt og kold dis prægede Volken AB, og gjorde at formiddagen blev en ret kold fornøjelse. Udsynet var på grund af disen heller ikke særlig god. Det kedelige vejr fortsatte frem til godt over middag, hvor solen endelig brød igennem og disen forsvandt lige til take-off på andet pas.
Det gode vejr gjorde, at der kom en god stemning blandt tilskuerne som helt sikkert smittede af på piloterne, for deres take-offs blev en del mere interessante at kigge på.
Resten af dagen forløb herefter godt, masser af take-offs og taxikørsel med rimelig gode muligheder for at se de bemalede fly - ligeledes flyene i standard bemaling.

Som skik og brug til Tiger Meet havde de fleste eskadriller mindst ét fly med tiger bemaling, nogle gjorde mere ud af bemalingen end andre. Bemalingen svingede fra én specielbemalet hale til en komplet bemaling af et fly. Disse fly var helt sikkert de mest interessante fly på dagen. 

Blandt de mere spektakulære bemalinger var en tysk Tornado ECR fra JaboG 321 (Jagdbombergeschwader 32s første eskadrille 321) med en digital bemaling. Det kan så diskuteres om bemalingen er pæn eller ej, men det vil jeg lade være op til den enkelte at bedømme.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture

Tiger Meet 2010 levede desværre ikke op til de forventninger som jeg havde haft.  For at tage de gode og positive faktorer først, var indtjekning samt transporten til og fra Volkel AB helt i top. Dertil kunne kun, deltage 750 personer pr. dag. Dette gjorde, at man ikke skulle ase og mase for at få en plads (top-nice!). Én af de populæreste ting var under take-off, hvor en del fly brugte parallelbanen som lå små 100 meter væk, i stedet for hovedbanen som lå mere end 250 meter væk.

Minusser ved Tiger Meet 2010 var at der manglede forbiflyvninger af de deltagende eskadrillers fly, der helt sikkert havde krydret dagen mere end standard take- off, landinger samt taxikørsel. Det var kun tre helikoptere og USAFs KC-135R, som havde forstået hvad tilskuerne gerne ville se og de foretog nogle ganske fornuftige forbiflyvninger.
Taxikørslen foregik på parallelbanen, som vi desværre stod ret langt fra, så muligheden for at kunne fotografere flyene ordentligt under taxikørsel var ret minimal.
Vejret var selvfølgelig også et minus, men dette kunne arrangørerne desværre ikke være herrer over.

Picture Picture

På trods af vejret fra morgenstunden af, samt minusserne, var Tiger Meet 2010 på Volkel AB en god oplevelse som jeg ikke ville have været foruden. Arrangementer som dette er helt sikkert at foretrække, frem for et airshow der normalt er meget ensformigt i opvisningsfly  samt uden mange forandringer.

 

Escadron de Chasse 01.012 fra Cambrai Air Base i Nordfrankrig er vært for næste Tiger Meet.
NTM 2011 er Tiger Meets 50års jubilæum, og der vil sikkert blive lagt gjort lidt ekstra ud af dette. I forbindelse med NTM 2011 afholdes der 3 spotterdage samt et airshow.  

 

 

Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved