Koninklijke Luchtmacht Open Dagen 2009 Volkel AB.

Det Hollandske Flyvevåbens (Koninklijke Luchtmacht - KLU) Airshow 2009 blev i år afholdt på Volkel AFB (Air Force Base) d. 19. og 20. juni 2009. Der var lagt i ovnen til et større og helt igennem spændende airshow. Vejrudsigten så desværre ikke særliglovende ud, generelt ville der være skyet, regn og meget lidt sol over de to dage, som airshowet varede.
Heldigvis viste vejret sig fra den gode side, med kun en enkel regnbyge og en del sol.

Som altid har Det Hollandske Flyvevåbens Airshows været af en helt anden dimension end vi er vant til her i Danmark. Dette kunne også let ses på antallet af tilskuere, som havde valgt at komme til airshowet. Hele 220.000 tilskuere over de to dage, showet varede.

 

Årets højdepunkt var helt sikkert den gamle Royal Air Forces (RAF) Avro Vulcan B2 ”V-Bomber”, som havde meldt sin ankomst til showet.
Mange andre interessante fly havde også meldt deres ankomst, heriblandt:
PolAF Mig-29, FrAF Alpha Jet Solo display, RAF med Hawker T1 og Typhoon solo display, SpAF F-18, og selvfølgelig den Hollandske F-16s Solo display med ny bemaling.
Ud over solo display flyene, havde Det Hollandske Flyvevåben formået at skaffe 7 display teams til åres airshow.
Programmet for 2009 var tætpakket uden større pauser, der gjorde at man ikke kom til at kede sig.

 

Som de foregående år har Det Hollandske Flyvevåbens airshow nogle traditionelle indslag. Det Hollandske Flyvevåbens Historiske Flyvning havde traditionen tro et større udvalg af gamle fly i luften, i forskellige formationer.
Dutch Hawker Hunter Foundation med deres historiske flyvning med Hawker Hunter er ét af de tilbagevendende indslag.

I år havde de 2 Hunters med, den tosædet Hunter T8C N-321, og den nye etsædet Hunter F6A, med N-294 (G-KAXF) registrering nummer påmalet. Oprindeligt fløj N-294 for RAF med registrering XF515 fra 1956 og helt frem til 1995. Men i 2007 blev det, købt af Dutch Hawker Hunter Foundation (DHHF).

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Et andet af de faste indslag, er KLU’s årlige Air Power Display. I år blev der ikke sparet på kræfterne, i alt 12 F-16 fly fra Volkels eskadriller 311, 312 og 313 blev sendt i luften. Et simulerede et angreb på et jordmål, fra alle vinkler. Angrebene foregik i et højt tempo med indsætninger af tropper og køretøjer fra helikopterne. Eksplosioner for at simulere bomber og kanonskud fra F-16 flyene.

Her udover var et KDC-10A tankfly fra eskadrille 334 på Eindhoven AB. Helikoptere fra Gilze-Rijen AB var ligeledes i luften med to AH-64D Apache kamphelikoptere fra eskadrille 301, en CH-47H Chinook fra eskadrille 298 og to AS532U2 Crugar helikoptere fra eskadrille 300.

 

Som altid var der et rigtigt stort udvalg af flytyper på static display til åres airshow. Desværre var de fleste placeret på en parallel banen mellem fightline og publikum. Nogel at de mere interessante fly som var at finde på static var 2 stk. A-10 Thunderbolt fra USAFE i Spangdahlem Air base i Tyskland, Græsk F-16D block 52 og en Fransk Mirage 2000D.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

7 display teams havde som tidligere nævnt valgt at stikke snuden forbi KLU’s airshow 2009. Med alle disse opvisningshold kan man godt tænke sig, at det vil gå hen og blive en del ensformigt. Men der var en stor variation mellem de forskellige hold som gjorde, at oplevelsen aldeles ikke blev kedelig.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

Det Franske Flyvevåbens Patrouille de France med deres 8 Alpha jet E, fløj som altid med en fransk arrogance der ikke var til at tage fejl af.

The Royal Air Forces Red Arrows fløj som altid formationsflyvning på tæt på det umulige i deres Hawk T1 fly.

Det Tyrkiske Flyvevåbens Turkish Stars, fløj deres 8 NF-5A/B tiger II og som altid, med deres ”hansom pilots”.

Det Spanske Flyvevåbens Patrulla Aguila fløj deres 7 CASA C-101 med røg i de spanske farver.
The Royal Jordanian Falcons af kongeriget Hashemites af Jodan, fløj som summende bier i tæt formation i deres Extra 300L fly.

Det Civile display team ”Team Viper”, fløj med deres 4 Strikemaster.

Team Marche Verte (Green March) fra the Royal Moroccan Air Force, med 7 Avions Mudry & Cie CAP 232 der er sammenkoblet med wire.

 

Flyene som skulle lave solo display gav den fuld skrue og viste virkelig hvad flyene kunne. Der var god variation i de forskellige solo display flyene, gennem hele dagen.
Det Østrigske Flyvevåbens Saab 105, som til daglig har funktionen som træningsfly, lavede et fortrinligt show. Både RAF’s Typhoon og Hawker T1 gav den for fuld udblæsning, og Det Spanske Flyvevåbens EF-18A viste manøvredygtighed under sit solo display.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

Mig-29 fra Det Polske Flyvevåbens osende for fuld kraft som altid. Førhen i tiden sagde man også, at man ikke behøvedes en radar for at finde en Mig, bare følge røgsporet. Det kan der være noget om.


Farverigt var Det Hollandske Flyvevåbens F-16 solo air display team, som i år havde fået nyt fly med en flot ny bemaling ”Orange Lion King”. Selve dens solo air display var kraftfuld som altid, ikke noget nyt her. Men den nye bemaling var kraftig tiltrængt, og gav flyets solo air display en del mere saft og kraft.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Højdepunktet i år var selvfølgelig Avro Vulcan B2 ”XH558”, som for første gang siden den kom på vingerne sidste år var flyvende til et airshow uden for UK.
Flyet var blevet klargjort efter 7 års renovation, og havde sin første flyvning d. 18. okt. 2007 efter 14 år på jorden. XH558 gav da sig til kende med Vulcans meget karakteristiske lyd både under takeoff og i luften, meget imponerende at se én af de gamle kæmper i luften igen.

 

Overflyvning med forskellige formationer og fly, nye som gamle var også et tilbagevendende indslag.

I år var både en formationsoverflyvning med Royal Dutch Airline’s Boeing 737 med 8 F-16, og en imponerende formation med Avro Vulcan B2 med Hunter F6A. N-294 på den ene side, og Det Hollandske Flyvevåbens F-16AM ”Orange Lion King” på den anden side.

 

Picture Picture Picture

 

På tros af vejret var Det Hollandske Flyvevåbens airshow "Open dagen 2009" på Volkel AB endnu engang en rigtig god oplevelse. Airshowet hvade som altid formået at få et stort udvalg af fly til at komme fordi til showet. Dog er jeg helt sikker på, at jeg aldrig vil blive gode venner med de hollandske flyentusiaster som st adig skubber og masser som de var betalt for det.

 

Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved