SIKU 2008

Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus.

 

SIKU 2008 blev afhold d. 20. og 21. aug. og som sidste år foregik det på Flyvestation Karup.
Men hvad er Forsvarschefens Sikkerhedspolitiske Kursus (SIKU)?
Kort fortalt er SIKU et kursus som henvender sig til politikere, beslutningstagere og meningsdannere i Danmark, og kurset bliver afholdt engang årligt.
Målet for kursusset er at give kursisterne en mulighed for at få information om forsvars- og sikkerhedspolitiske spørgsmål, via besøg, foredrag og forelæsninger med relevante emner for tiden, for dernæst at diskutere emnerne.
Kurset skal samtidig skabe kontakt og en fælles forståelse mellem Forsvaret og Ledere, beslutningstagere og meningsdannere fra alle område af i Danmark. Derfor er Kursisterne til SUKU, kommer både fra den offentlige sektor og fra private virksomheder.

 

Da politiske diskussioner og debatter, ikke lige frem stå øverst på min interesseliste. Var det derfor super, at jeg kunne få lov til at komme og overvære den Taktisk Demonstration (TAK DEMO) samt udstillingen som er en lille del af SIKU.

Selve demonstrationen tog udgangs punkt i en lille historie som kort og godt hed, find og anholde af krigsforbryder, og transportere ham til Krigsforbryderdomstol i Haag.
Hele demonstrationen var delt op i 3 dele, og forgik i en fiktiv verden, men stadig tæt på en virkelig situation.

TAK DEMO 2008

Del 1: En anholdelse af en krigsforbryder.
En eftersøgning bringer krigsforbryderens tilflugtssted for dagens lys. Tilflugtssted bliver sat under observation, imens der planlægges en anholdelse af ham.
Forskellige enheder heriblandt soldater fra Jægerkorpset blev fragtet ind med Merlin EH-101 og AS-550C2 Fennec til krigsforbryderens tilflugtssted.

Her gennemførte de en anholdelse af krigsforbryderen. Operationen bliver støttet med selvkørende Haubitskanoner, kampvogne, helikopter og fly. Tilbagetrækning fra tilflugtsstedet med den anholdte sammen med Jægerkorpset foregår i panserkøretøjer CV90 og en Piranha køretøjer.

Kolonnen køre derefter af sted mod en landings området. De resterende enheder blev hentet med en Merlin EH-101.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Del 2: Bagholdsangreb.
Undervejs mod landingsområdet, ramte kolonnen en vejsidebombe og en CV90 panserkøretøj blev beskadiget og kunne ikke forsætte.

Kolonnen var kørt i et bagholdsangreb og de kom nu under kraftig beskydning. Da modstande var for stærk blev der tilkaldt luftstøtte fra F-16 og Kampvognsstøtte fra Leopard 2 A5. Den kraftige beskydning af de angribende, fik dem til at trække sig tilbage.
Under kampene var en soldat blevet såret og måtte hentes af en Piranha ambulance (pansrede ambulance).

Den beskadiget CV90 panserkøretøj blev bugseret væk af en Pansret bjærgningsvogn (Leopard 1 ARV).
De resterende 2 CV90 panserkøretøjer forsætter mod landingspladsen med den anholdte.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

Del 3: Landingspladsen.
Et civil optøjer ved en bro pga. anholdelsen, gjorde det umulig for kolonnen at passer broen. Militærpoliti og Infanterister blev indsat for at stoppe optøjeret med Less Leathl weapons (LLW).Det blev besluttet at tilkalde Pansret brolæggervogn (Leopard 1 biber) for at etabler en anden overgang for kolonnen.
Infanteriet og 3 Fennec helikopter sikre landingspladsen, og en C-130J Hercules lander.

Piranha med den anholdte køre ombord på Herculesen. Hvorefter den transporterede ham til et neutralt sted. Soldaterne ved broen trak sig ud og blev afhentet at  Fennec helikoptere.
Til slut demonstrerende CIMIC-gruppen et forhandlings forløb, mellem en Sheik og CIMIC-gruppen omkring anskaffelse af materialer til genopbygning af bygninger.
Hele demonstrationen blev afsluttet med en flyveopvisning af Flyvevåbnets F-16 og faldskærmsudspring med Jægerkorpset fra en EH-101 Merlin.
Fladskærmsudspringene blev desværre aflyst pga. dårlig vejr, så i stedet fik vi alle en omgang regn fra oven.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture

Efter regnen og demonstrationen, var det tid til at tage et kig forbi udstillingsområdet. På udstillingen var næste alt udstyr som Det Danske Forsvar råder over udstillet.
Lige fra Kampvogne, Pansrede Kranvogne, minerydderen Hydrema 910 MCV til håndvåben, Dysekanon, helikopter og fly. Flyvevåbnet have disket op med næste en eller flere af hver flytype som de har til rådighed. Ved udstilling var muligt at kommet tæt på maskinerne og sætte sig op eller ind i dem, hvis det var det man ønskede.

Så udstillingen bød på mange timers kiggeri før, min nysgerrighed var stillet. Samtidig var det muligt at få en snak med de folk som normalt arbejder med det forskellige materiel.
Hvis man har mulighed for at komme med til SIKU 2009 demonstrationen, kan det anbefales. Dagen giver et større indblik i, hvad det er forsvaret endelig går og lave og hvad formålet er. Samtidig kan man også få sin lyst styret med at kommet tæt på materialet.

 

 

Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved