Koninklijke Luchtmacht Open Dagen 2008 Leeuwarden

Koninklijke Luchtmacht (KLU) Airshow 2009 blev i år afholdt på Leeuwarden AFB d. 20. og 21. juni 2008. I håbet om at der ville være knapt så mange tilskuere, valgte jeg at tage til airshowet fredag d. 21. Vejret var godt, dog kom der nogle skyer fra tid til anden, men heldigvis uden regn.
Det Hollandske Flyvevåbens Airshow har altid været rimelig stort, og dette års show var ikke nogen undtagelse. Der deltog fly og helikoptere fra mere end 20 lande, både som static display og i air display.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture

 

I år var der en række større og mindre højdepunkter. Airshowet startede showet med et større udvalg af militært veteranfly, i form af det hollandske svar på ”Det flyvende museum” fra Stauning. Hollandsk Flyvevåbens Historiske Flyvning var dog meget større end det danske. Derudover kom ”The Battle of Britain Memorial Flight” med deres gigantiske natbombefly Avro Lancaster B I fra Anden Verdenskrig. Det er helt fantastisk at høre lyden fra de 4× Rolls-Royce Merlin V12 motorer komme susende forbi.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture


Det Hollandske Flyvevåbens havde selvfølgelig deres F-16 display team med. Men det var nu Det Hollandske Flyvevåbens nyeste skud på stammen, som var interessant. NH-90 er Det Hollandske Flyvevåbens nyeste helikopter, der for første gang lavede et solo display til et airshow.

 

Et af de faste indslag er Det Hollandske Flyvevåbens Air Power Display.  Med 10 F-16 fly, KDC-10A tankfly Apaches, Chinook og Puma helikoptere lavede de et imponerende show, med angreb fra alle vinkler, eksplosioner, en mindre brand og brandslukning med Chinook. Efter Power Displayet lavede de deltagende fly, en forbiflyvning i formation.

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture


SAR Eskadrille 303 som har base på Leeuwarden, havde en mindre opvisning med 2 Bell AB-412SP helikoptere, hvor de udførte en redningsdemonstration af en person fra en BOR brandbil. Som ekstra udførte de et stuntflyvning med en af redderne hængende under helikopteren med hovedet nedad og et nødlys i hånden. Ret originalt.

 

Ud over de hollandske indslag bød Airshowet også på kampfly fra andre lande. Det Irske Luftkorps havde et af deres 8 PC-9 turbo propelfly med, som lavede en flot opvisning.
Det Spanske Flyvevåben havde sendt deres EF-18A Hornet, og Det Belgiske Flyvevåben kom med deres F-16 Display team, som begge gav et brag af en soloopvisning.

 

Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture Picture


Civile indslag som OV-10 Bronco (Ex-Luftwaffe) med Short Take off and Landing (STOL) og dens overdrevet manøvredygtighed var helt imponerede at se.
Som det afsluttende indslag var Det Franske Flyvevåbens Mirage 2000C med sit solo display. Piloten viste flyets kraft og manøvredygtighed i et brag af en opvisning.

Hvis jeg til slut skal komme med en vurdering over KLU Airshow 2008, jeg mene at det vil være nok at sige: ”At det ikke er sidste gang, jeg vil tage til Holland og se airshowet”.

 

Copyright © 2014 www.Stall.Dk. All rights reserved