Roskilde Airshow 2017
Roskilde Airshow 2017 blev afholdt d. 18-20. aug. 2017. Arrangørerne havde igen i år gjort en kæmpe indsats, for at skaffe forskellige fly, opvisningshold og deres anstrengelser bar frugt.
I luften kom både Civilt og militært isenkram, heriblandt Det Franske flyvevåbens Dassault Rafale, Det Danske Flyvevåbens F-16 Fighting Falcon, Lynx, samt Sikorsky MH-60R Seahawk.
Der var ligeledes repræsenteret et civilt ejet Aero L-29 Delfín, Rvator opvisningshold og schweiziske flyvevåbens Eurocopter AS-532UL Cougar, plus mange flere.
På static kunne man blandet andet finde, DC-3 vennerne med deres Douglas DC-3 (C-47 skytrain). Fra Finland var der kommet en privat Ejet Douglas C-53C Skytrooper. C-53C Skytrooper var en videre udvikling af C-47 skytrain.
Det tyske Flyvevåben var ankommet med et af deres store transportfly C-160 Transall og den gigantiske transport Helikopter CH-53G Super Stallion.
The Royal Air Force havde to Panavia Tornado GR4 multirolle kampfly, en BAE Systems Hawker T1 træningsfly fra 100 Sqn og to Hawker T2 træningsfly fra 4 Sqn repræsenteret.
Derudover var mange af de fly som skulle i luften også udstillet, hvilket gjorde at man kunne følge klargøringen af flyet og piloten før flyet skulle i luften og lave opvisning. Flyvevåbnet havde en tosædet F-16B udstillet med en specialbemalet hale. Flyet havde igennem en årrække, været brugt som følgefly til udviklingen af F-35 Joint Strik Fighter projektet i USA.
Tusmørke airshow er et aften-airshow, som første gang blev arrangeret i 2015 og afholdes fredag aften. Portene blev åbnet kl. 18 og luftcirkusset ville gå i gang kl. 20, så der var rig mulighed for, at se de udstillede fly før showet.
Som start på tusmørkeshowet lettede formationsholdet Rvator. De lavede en flot opvisning i skumringen. Rvator efterfulgtes af et tysk svævefly kaldt ”Skydance Airshow Team”, med flottet pyrotekniske effekter.
Dernæst kom det den polske Ektra 330, som ligledes havde pyrotekniske effekter på vingerne. Højdepunkterne for tusmørkeshowet var Rafale fra den Det Fransk Flyvevåbens Rafale, som tog af med en lang hale fra efterbrænderen. Det så meget imponerende ud i mørket.
Det schweiziske flyvevåben var i luften med deres Eurocopter AS-532UL Cougar, som kastede en masse flares, som oplyste nattehimlen op. I bund og grund er tusmørkeshowet noget som man skal opleve.
Airshowet lørdag og søndag havde mange forskellige flytyper, så der var lidt for en hver smag. Af de lettere flytyper som propel og veteranfly, var Skydance Airshow Team atter i luften. Denne gang havde svæveflyet, røg fra vingetipperne.
Fra Sverige lavede en Royal Aircraft Factory S.E.5A Biplan fly og en Fokker D. VII tredækker, som er kopier fra fly fra første verdenskrig, en luftkampsopvisning. Tempoet var ikke ligefremt højt, i forhold til nutidens kampfly, men flot at se på.
Det Svenske Flyvevåbens Historiske Flyvning lavede formationsflyvning med tre North American Harvard fly. De gamle træningsfly lavede en flot opvisning, hvor de gamle stjernemotorer og propel, som altid lavede den meget karakteristiske lyd.
Roskilde Airshow havde to andre fly på programmet, som også lavede en meget karakteristisk lyd. Svenske Biltema deltog med en Supermarine Spitfire Mk. XVI og en North American P-51D Mustang. Begge fly er udstyret med en 12 cylinder Rolls-Royce Merlin Motor på cirka 1500 Hestekræfter hver, hvoraf den umiskendelige lyd kom fra.
Det danske opvisningshold Chipmunk, kom med deres fire De Havilland Canada DHC-1 Chipmunks. Tre af de fire fly har fungeret som elementærtræner for flyvevåbnet, fra 1950 og frem til 1976. Et privat ejet Skandinavisk Aero Industri KZ-IIT, var også at finde i luften. Flyet havde ligeledes fungeret fungerede som elementærtræner for flyvevåbnet fra perioden fra 1946 til 1955. Det er imponerende at se et gammel fly stadig kan flyve, selvom den er ældre end 68 år.
I den moderne ende af airshowet, deltog Flyvevåbnet med flere flytyper. Lynx Helikopter fra Eskadrille 724, var special bemalet med en Lynx (los) på den ene side og en isbjørn på den anden side, samt årstallene 1980-2017. De danske Lynx helikoptere er planlagt til at udfase til oktober i år. Den nye afløser for Lynx helikopterne, Sikorsky MH-60R Seahawk var ligeledes i luften. Den lavede en formationsflyvning med Lynx-helikopteren, samt flere forbi flyvninger. Eskadrille 722 deltog med et af deres EH101 Merlin Helikoptere. Den demonstrerede helikopterens manøvredygtighed, på tros af den størrelse og viste en redningsdemonstration med helikopterens hoist system. Fighter Wing Skrydstrup Kom med en F-16A Fighting Falcon, som lavede en flot opvisning, med masser af efterbrænder og flares.
Det Franske Flyvevåbens Dassault Rafale C, i en fantastisk bemaling og med et meget flot solodisplay, der viste smidigheden af dette pragtfulde fly. På flyets hale står der "Ambassadeurs de l'Armée de l'Air", som oversat betyder "Luftvåbens ambassadører".
Det Schweiziske Flyvevåben var atter i luften med deres Eurocopter AS-532 Cougar. Det Schweiziske Flyvevåben har 10 af Cougar, som primært bliver brugt som SAR og transport.
De fire Extra 330LX kunstflyvningsfly, var malet i rødt, grå og guld, fra det jordanske opvisningshold ”Royal Jordanian Falcons”. De viste deres færdigheder og præstationsflyvning under deres opvisning.
Roskilde Airshow 2017 var en god og flot oplevelse, med mange interessante fly både på jorden og i luften. Man kan kun glæde sig til Airshowet 2019.